"Dacă dezintegrați Grecia, la final veți vedea că a rămas un măslin, o podgorie și un vapor. Ceea ce înseamnă că tot cu acestea o poți reconstrui."

Odysseas Elytis

ISTORIA MĂSLINELOR ÎN GRECIA

Măslinul apare în miturile, reprezentările și istoria popoarelor din țările în care creștea, din cele mai vechi timpuri. Măslinul a fost întotdeauna un simbol al prosperității, al păcii, al fertilității și al euforiei. Pentru a înțelege importanța socială a măslinului trebuie să ne amintim că în Grecia antică, câștigătorii Jocurilor Olimpice se încununau cu o coroană din crenguțe de măslin și primeau cadou ulei de măsline.


Cele mai vechi exemplare de polen de măsline pe care le avem datează de la sfârșitul epocii neolitice și provin din Creta și Viotia. În Nisyros, Kymi și Santorini, au fost găsite specii fosilizate de Elea Europeană, care datează de 50.000 de ani.


Mitologia greacă menționează măslinul ca fiind un dar al zeiței Athena. La concursul dintre ea și zeul Poseidon - care dintre cei doi va da numele orașului - conform mitologiei, Poseidon a lovit stânca sacră a Acropolei cu un trident. Și imediat a apărut un val de apă sărată care a fost numită ulterior marea „Erechtheida”. Când Atena a lovit stânca sacră cu sulița ei, a ieșit un măslin plin de poame. Ceea ce însemna o promisiune a gloriei și prosperității orașului Athena.

PRODUSELE NOASTRE


Măslinele verzi sunt cultivate aproape peste tot în Halkidiki. Sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de Gaiduroelia (măsline măgar) datorită dimensiunilor mari ale poamelor. Este un soi cu poame mari, de un verde profund, care, în timpul procesării, se transformă în galben pai. Măslinele verzi de Halkidiki se consumă întregi, fără sâmburi sau umplute cu migdale, usturoi, cu ardei roșu dulce și, deasemenea, condimentate cu diferite mirodenii.


Măslinele Kalamata sunt unul dintre cele mai populare soiuri de măsline cu denumire de origine protejată și sunt produse mai ales în Grecia de Sud și în regiunea Messinia, dar se găsesc și în alte locuri precum Laconia, Etoloakarnania și Fthiotida și Halkidiki. Se remarcă pentru forma lor cilindric-conică și pentru culoarea neagră strălucitoare. Sunt de mai multe mărimi şi se consumă întregi și fără sâmburi.


Măsline negre Almades una dintre cele mai cunoscute specii de măsline naturale negre. Thrumbele ca măsline naturale, conțin toată aroma și gustul măslinelor coapte. Au un gust puțin amar și capătă un aspect încrețit. Pe piețele internaționale poartă denumiri diverse, în funcție de locul de origine (de exemplu, Amfissa, Thassos, Halkidiki).


 Măslinele negre (Almades) se recoltează în luna Noiembrie. Măslinele trebuie să se coacă bine și să fie complet negre. Sunt culese cu maximă atenţie, pentru a nu lovi sau răni poamele. După recoltare, măslinele negre sunt transportate la locul lor de prelucrare, unde sunt spălate și apoi plasate în găleți spațioase. Baza butoiului este acoperită cu un strat de sare gros. Pe acest strat se pune un strat de măsline și apoi din nou un strat de sare. În acest fel, butoiul este umplut, prin aranjarea unor straturi alternative de măsline și sare. Ultimul strat are mai multă sare și deasupra acestui strat este așezată o pătură.


Măslinele se păstrează în sare timp de 2 până la 3 luni, pentru a se scurge bine și a se îndulci (dispare inclusiv gustul amar). După ce se scurg, sunt spălate în oțet şi introduse în bazine mari, amestecate cu ulei de măsline și puțin oregano, apoi sunt introduse în butoaie și depozitate la frigider sau într-un loc răcoros. După ce s-au scurs bine, măslinele Almades (stafidite) se pot păstra la rece chiar şi un an.


Datorită grijii și a modului tradițional de preparare, măslina Almades din Halkidiki este unică datorită mărimii și gustului ei.

Uleiul de Măsline Virgin și Extra Virgin

Un ulei virgin natural, produs din măslini din Creta, insula mare a Greciei. Are proprietăți deosebite, o aromă bogată care se îmbină armonios cu gustul măslinei fără a fi amar sau acid.
Beneficii
✓ Arterele devin mai elastice ✓ Previne atacul de cord
✓ Îmbunătățește digestia ✓ Scade tensiunea arterială
✓ Protejează ficatul ✓ Îmbunătățește memoria
Beneficii
✓ Arterele devin mai elastice
✓ Îmbunătățește digestia
✓ Protejează ficatul
✓ Previne atacul de cord
✓ Scade tensiunea arterială
✓ Îmbunătățește memoria
ULEI